Jak dbać o drewnianą deskę

Deski do krojenia z drewna są wygodne i bardzo trwałe, jednak wiele osób denerwuje się gdyż niszczą się i wchłaniają soki, które wypływają z tego co kroimy. Warto dbać o drewnianą deskę – jeśli zrobimy to odpowiednio będzie nam służyć przez długie lata – cała i zdrowa.

Zanim zaczniesz używać nowej deski zabezpiecz ją olejem lub woskiem

Deski często się niszczą ponieważ mało kto ma w zwyczaju czytać dołączoną do nich instrukcję, na której jest napisane aby przed użyciem zabezpieczyć deskę olejem lub woskiem. Na rynku jest wiele gotowych preparatów jednak jak zwykle najlepiej zrobimy sięgając po proste rozwiązania.

Deskę możemy zabezpieczyć:

  • Pokrywając ją parafiną ciekłą inaczej nazywaną olejem naturalnym – za kilka złotych kipicie ją w każdej aptece. To rozwiązanie jest moim zdaniem najlepsze ponieważ parafina nie jest wchłaniana przez organizm, stosunkowo szybko schnie i jest bezwonna.
  • Przy użyciu oleju kokosowego. Olej dobrze się wchłania i użyjecie go nie tylko do zabezpieczenia deski więc na pewno się nie zmarnuje. Warto jednak zwrócić uwagę na datę ważności oleju, który chcemy zastosować do konserwacji deski.
  • Olejem z orzechów włoskich – według wielu opinii najlepszy środek do zabezpieczenia desek do krojenia ponieważ szybko schnie. Jest też używany do zabezpieczania mebli. Zdecydowanie warty uwagi

Jak zabezpieczyć deskę do krojenia

  1. Jeśli deska nie jest nowa najpierw ją oczyść. Najlepiej umyj pod ciepłą wodą a następnie wyszoruj gruboziarnistą solą i cytryną (możesz też użyć papieru ściernego) i ponownie opłucz pod wodą.
  2. Delikatnie ogrzej olej w kąpieli wodnej – olej ma być ciepły nie gorący. Przy podgrzewaniu uważaj i nie zostawiaj oleju na gazie bez opieki.
  3. Wetrzyj olej w deskę przy użyciu bawełnianej ściereczki lub pędzla. Poczekaj aż olej się wsiąknie i powtórz czynność kilka razy aż uznasz, że deska jest odpowiednio zabezpieczona.

Inne drewniane przedmioty możesz zabezpieczyć też woskiem pszczelim – nie polecam go do deski do krojenia ponieważ nie wnika tak dobrze w drewno i krojąc możemy zdejmować jego warstwy.

Warto mieć różne deski do różnych rodzajów jedzenia. Nie polecam kroić mięsa i warzyw na jednej desce. Szczególnie należy uważać na mięso kurczaka – najlepiej je kroić na szklanej desce (niestety tępi ona noże) ponieważ w surowym mięsie może znajdować się salmonella.

Pamiętaj aby dbać o drewnianą deskę na bieżąco – raz na jakiś czas wyczyść ją solą i cytryną a następnie nałóż dodatkową warstwę wybranego oleju.

 

Dodaj komentarz