Jak naturalnie przygotować pisanki

Aby na święta wielkanocne cieszyć się pięknymi i wielobarwnymi pisankami nie musimy sięgać po sztuczne barwniki. Natura wyposażyła nas w zdrowe i bezpieczne barwniki na codzień ukryte w roślinach. Na Pintereście można znaleźć mnóstwo sposobów na naturalne zabarwienie pisanek – przetestowaliśmy trzy z nich.

Barwienie pisanek

Bez względu na to jaki naturalny barwnik wybierzesz przy barwieniu pisanek warto pamiętać o kilku rzeczach:

  1. Przed barwieniem dokładnie oczyść powierzchnię jajek – każde zabrudzenie może spowodować puste od barwnika miejsce.
  2. Aby zrobić na pisankach dodatkowe wzory, możesz namalować na nich coś roztopionym woskiem (po ugotowaniu jajka bez barwnika należy namalować wzór i namoczyć go w wybranym barwniku) lub ugotować z przywiązanym kawałkiem materiału np. listekiem, który zostawi wolne od barwnika miejsce. Innym popularnym i skutecznym sposobem jest skrobanie wzorów na pisankach, jednak ten zabieg wymaga sporej cierpliwości.
  3. Nie wkładaj zimnych jajek do wrzącej wody – zwiększasz w ten sposób ryzyko pęknięcia podczas gotowania.
  4. Jeśli planujecie barwić jajka nie kupujcie specjalnie produktów – odłóżcie coś co normalnie wyrzucacie np. łupiny cebuli.
  5. Jeśli chcecie utrwalić kolor dodajcie do wody trochę octu.
  6. Aby podkreślić kolor posmaruj powierzchnię pisanek oliwą. Nie na każdym kolorze będzie widać piorunujący efekt, ale np. na pisankach wyjętych z łupin cebuli po 3 godzinach różnica jest duża.

Kurkuma

Barwienie kurkumą nie należy do skomplikowanych. Do wody z jajkami wystarczy dorzucić ok. łyżeczkę kurkumy. Jajka po ugotowaniu barwią się na żółty niezbyt intensywny kolor – jeśli chcecie aby był intensywniejszy zostawcie jajka w wywarze na kilka godzin, ale już nie gotujcie. Szczerze mówiąc kurkuma lepiej zabarwiła nasz zlew niż jajka, także uważajcie przy wylewaniu wody i starajcie się trafić bezpośrednio w odpływ. Kolor nie jest bardzo intensywny, ale mając do wyboru sztuczny barwnik i kurkumę zdecydowanie lepiej wybrać tą drugą.

Czerwona kapusta

Internetowe zdjęcia pisanek barwionych kapustą zrobiły nas największe wrażenie. Niestety mimo długiego gotowania na pisankach nie było prawie widać zmiany.

Zostawiliśmy je więc w wywarze na noc. Efekt zdecydowanie przywrócił nam wiarę w kapustę i Pinteresta.

Czerwona cebula

To chyba najbardziej popularny i sprawdzony sposób barwienia jajek. Czerwona cebula jest łatwo dostępna, a do barwienia są potrzebne łupiny, które i tak wylądowały by w koszu. Co ciekawe cebula barwi skorupki jajek na bordowo. Im dłużej jajka się gotują tym intensywniejszy kolor. Cebula nas nie zawiodła.

Pozostałe naturalne barwniki

W internecie można znaleźć mnóstwo innych sposobów na barwienie pisanek. Nie testowaliśmy ich skuteczności, ale jeśli chcecie wypróbować konkretny kolor niżej znajdziecie listę internetowych propozycji:

  1. morski/zielony – szpinak
  2. jasno brązowy – kawa
  3. żółty – szafran
  4. pomarańczowy – burak
  5. fioletowy – jagody/borówki

Jeśli chcecie szybkich i widocznych efektów wybierzcie cebulę lub kurkumę. Dla cierpliwych miłośników granatów i błękitów kapusta będzie doskonałym rozwiązaniem.

3 myśli na temat „Jak naturalnie przygotować pisanki

  1. Trzeba przyznać, że ładne dają efekty. Fajne wzory powstają też gdy jajko owiniemy we wzorzystą serwetę lub w liście i pończochę – wówczas powstaną pisanki. Te tutaj – jednokolorowe jajka, to kraszanki, tak gwoli ścisłości. 😉

    • Zrobienie wzorków też mnie kusiło, ale mam wątpliwość czy pod wpływem ciepła materiał, z którego są pończochy nie wydziela jakiś toksyn. Za rok może pokombinujemy więcej z wzorkami 🙂

Dodaj komentarz