sałata w doniczce

Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców

Będąc w sklepie często ulegamy pokusie kupienia większej ilości warzyw i owoców lub zwyczajnie jesteśmy do tego zmuszeni wielkością opakowania np. kto jest w stanie zjeść całe opakowanie rukoli zanim zwiędnie? Jest kilka sztuczek, które pomagają wydłużyć świeżość warzyw i owoców.

Rukola – po rozpakowaniu dużego pojemnika zanim schowasz go do lodówki połóż na nim wilgotny ręcznik papierowy – następnego dnia rukola będzie dalej świeża. Jeśli w dwa dni nie uporasz się z całym opakowaniem namocz ręcznik jeszcze raz i połóż na rukoli. W taki sposób jesteśmy w stanie wydłużyć świeżość o klika dni.

Sałata – najlepiej kupić taką w doniczce i przesadzić do większej w domu. Zioła i sałaty w sklepach są w miniaturowych doniczkach i dlatego więdną często już następnego dnia. Przesadzenie sprawi, że będziesz się cieszyć rośliną przez wiele tygodni. Jeśli kupisz sałatę bez doniczki, możesz ją wsadzić do płaskiej miseczki z wodą i po kilku dniach jak będziesz widzieć, że puszcza korzenie zasadzić w doniczce. Wcześniej możesz też skroić większą część sałaty – najważniejsze żeby zostawić ok 5 cm wysokości.

Marchewka – wystarczy wsadzić ją do szklanki z wodą i do lodówki – będzie dłużej stała i nie wyschnie.

Banany – przechowuj je poza lodówką w oddzielnej misce. Banany wydzielają więcej etylenu i owoce, które będą z nimi w jednym naczyniu szybciej zaczną się psuć. Jeśli banany są juz bardzo dojrzałe a nie masz ich do czego wykorzystać wrzuć je do zamrażalnika – będą idealną bazą do lodów.

Ziemniaki – przechowuj w koszyku lub pojemniku, który zapewni dopływ powietrza tak, żeby nie zaczęły gnić. Aby zapobiec kiełkowaniu warto do ziemniaków dołożyć kilka jabłek.

Brokuł – włóż go do szerokiej szklanki z wodą a kwiat przykryj mokrym ręcznikiem papierowym.

Pomidory i ogórki – przechowuj poza lodówką. Dodatkowo pomidory powinny leżeć łodygą do góry, ponieważ w tym miejscu zaczynają się psuć w pierwszej kolejności.

Pamiętaj też o dokładnym myciu warzyw i owoców przed zjedzeniem. Jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych mogą mieć na sobie niezdrowe substancje – dużej ich części możesz się pozbyć przy użyciu sody oczyszczonej.

2 myśli na temat „Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców

Dodaj komentarz