Jak zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia

Marnowanie jedzenia jest dużym problemem. Co roku 1/3 wyprodukowanej żywności zostaje wyrzucona. Zgodnie z danymi Food and Agriculture Organization of the United Nations zaledwie 1/4 marnowanej żywności wystarczyłaby aby nakarmić wszystkich głodujących ludzi. Oczywiście żywność marnowana jest nie tylko w naszych domach, ale również w sklepach, firmach czy restauracjach. Zmianę zawsze najłatwiej zacząć od nas samych. Starajmy się marnować mniej jedzenia i przenosić dobre wzorce na znajomych oraz miejsca, w których pracujemy.

Co zrobić by marnować mniej jedzenia?

  1. Nie kupuj więcej niż jesteś w stanie zjeść. Przed zakupami sprawdź co już masz w lodówce i spiżarni. Przygotuj listę zakupów i staraj się jej trzymać. Lepiej nie idź na zakupy głodny – kupisz więcej i chętniej włożysz do koszyka coś nieplanowanego. Zwracaj też uwagę na datę przydatności do spożycia – szczególnie w przypadku produktów z krótką datą jak np. nabiał.
  2. Nie myl dat “należy spożyć do” z “najlepiej spożyć do” – produkty po tej drugiej dacie często wciąż nadają się do zjedzenia – przed wyrzuceniem upewnij się czy produkt na pewno jest zepsuty.
  3. Kupuj od lokalnych dostawców – jedzenie nie musi być transportowane na duże odległości jest więc świeższe, a dodatkowo napędzasz lokalną gospodarkę.
  4. Kupuj produkty nieidealne – to, że ogórek nie jest idealnie prosty a jabłko symetryczne nie ma wpływu na ich smak. Kupujemy oczami i niestety nieidealne produkty choć tak samo dobre są wyrzucane przez sklepy lub wręcz rolników, bo sklepy nie chcą ich kupować znając przywiązanie konsumentów do wyglądu jedzenia.
  5. Zapisuj jakie jedzenie wyrzucasz – mając takie informacje z kilku tygodni możesz się zastanowić co zrobić by więcej nie marnować konkretnych rodzajów jedzenia.
  6. Idziesz do restauracji a często nie dojadasz swojej porcji – weź pojemnik na resztki. Jeśli więcej ludzi nie dojada swoich porcji restauracja będzie wyrzucać bardzo duże ilości jedzenia i nie będzie miała co innego z nim robić.
  7. Odpowiednio przechowuj jedzenie – zobacz jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Jeśli poniosło Cię na zakupach zawsze możesz zamrozić to czego nie zdążysz zjeść.
  8. Jeśli warzywa i owoce nie wyglądają najładniej, ale wciąż są dobre zawsze możesz zrobić z nich zupę krem, sos czy koktajl.
  9. Jeśli masz za dużo jedzenia np. po świętach zanieś je do jadłodzielni lub pobliskiej organizacji, która przyjmuje jedzenie. Możesz też podzielić się zapasami z rodziną i znajomymi.
  10. Zastanów się czy nie wyrzucasz czegoś co nadaje się do jedzenia np. z obierek jabłka możesz zrobić ocet.

Te małe zmiany pomogą ograniczyć marnowanie jedzenia. Pamiętaj – masz wpływ na swoje otoczenie!

Dodaj komentarz