O czym warto pamiętać robiąc grilla

Wraz z dobrą pogodą w ogródkach i na działkach zaczynają pojawiać się grille. Polacy uwielbiają biesiadowanie na świeżym powietrzu i trudno się im dziwić. Po zimie trzeba się nacieszyć zielenią i słońcem. Szykując się na grilla warto wiedzieć i pamiętać o kilku rzeczach tak aby nasze grillowanie było możliwie zdrowe i jak najmniej szkodliwe dla środowiska.

Nie używaj tacek i folii aluminiowej

W głowach wielu ludzi istnieje nieco komiczna wizja, że grill bez tacki to prawdziwa tragedia. Wszystkie warzywa płoną bo spadły z rusztu, kiełbaska też jakimś cudem połamała się, spadła i leży smutno na węglach. Dzieci płaczą głodne, znajomi oceniają – barbarzyństwo w XXI wieku bez tacki!? Możecie spać spokojnie grill bez tacek i folii jest lepszy z jednego bardzo prostego powodu – jest zdrowszy. Folia aluminiowa uwalnia z siebie glin, którego nadmiar w organizmie może prowadzić do wielu chorób. Kupcie porządne szczypce i pokrójcie warzywa na większe kawałki – nic nie spadnie, nie oszukujmy się warzywa i inne pyszności spadają z grilla zazwyczaj dlatego, że przekładamy je niezdarnie przekładamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyka.

Ogranicz ilość jednorazówek

Plastikowe widelce i talerzyki zachwalane przez wielu jak wygodne i najlepsze na grilla wcale takie nie są. Obiecuje się nam, że dzięki tym jednorazówkom zaoszczędzimy czas czy jednak na prawdę tak się dzieje? Każdy kto jadł z papierowego lub plastikowego talerzyka wie, że nie jest to najwygodniejsze. Jedzenie lubi z niego spać – oczywiście są zadowoleni z takiego przebiegu wydarzeń np. pies, który w mgnieniu oka zgarnie to co spadło. Sprzątanie może i jest szybsze bo wszystko wyrzuca się do kosza, ale z drugiej strony potem te śmieci trzeba wyrzucić a to już dodatkowy czas. Jeśli robimy grilla w domu lepiej użyć normalnej zastawy i wstawić jej do zmywarki. Dodatkowo plastikowe sztućce i talerze wykonane są często z taniego plastiku, który pod wpływem ciepła wydziela szkodliwe dla ludzi substancje. Papierowe talerzyki pokryte są warstwą folii co nie jest dobre ani dla nas ani dla środowiska. Jeśli grillujemy w terenie można się wyposażyć w lekkie plastikowe naczynia wielokrotnego użytku – warto zwrócić uwagę na to aby były wykonane z lepszej jakości plastiku HDPE 2, PP 5 i LDPE 4 (więcej o typach plastiku przeczytacie tutaj).

Grilluj ostrożnie

Pamiętaj dym z grilla nie jest zdrowy ciągłe stanie przy nim może Ci zaszkodzić. Najlepiej nie używać rozpałki – często nie wiadomo co właściwie w niej jest. Jeśli już musisz użyć rozpałki poczekaj dłuższą chwilę zanim zaczniesz przygotowywać jedzenie i absolutnie nie dodawaj jej więcej jeśli jedzenie już się grilluje. Przed użyciem dokładnie oczyść ruszt – wielokrotnie  podgrzewany tłuszcz i stare potrawy, które się na nim osadzają uwalniają trujące substancje. Lepiej zawiesić ruszt wyżej i chwilę dłużej poczekać niż zjeść zbyt mocno przypieczone jedzenie.

Posprzątaj po sobie

Bez względu czy jesteś u siebie czy w miejscu publicznym posprzątaj po sobie. Jeśli przyszedłbyś po kimś kto zostawił bałagan z całą pewnością nie byłbyś zadowolony, że musisz zacząć grillowanie od posprzątania czyjegoś bałaganu. Zbierz butelki – pamiętaj część z nich ma kaucję zwrotną warto to sprawdzić i oddać je do sklepu.

Miłego grillowania!

Dodaj komentarz