W co pakowane jest jedzenie

Kupując jedzenie i napoje warto zwrócić uwagę na opakowanie. Produkty spożywcze przemierzają w nich długą drogę, stoją w magazynie i na półkach sklepowych. Dobrze upewnić się, że niezdrowe tworzywo nie ma wpływu na nasze jedzenie.

Jakie są rodzaje opakowań

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dania 3 września 2014 r. opakowania dzielimy na opakowania:

  • z tworzyw sztucznych
  • z papieru i tektury
  • ze stali i aluminium
  • z drewna, w tym korka
  • z bawełny i juty
  • ze szkła
  • wielomateriałowe.

Wystarczy rozejrzeć się po sklepie by stwierdzić, że większość opakowań jest wykonana z tworzyw sztucznych.

Jak rozpoznać z czego wykonane jest opakowanie

Na opakowaniu musi znajdować się informacja z jakiego materiału zostało wykonane. W przypadku tworzyw sztucznych będzie to jedno z poniższych oznaczeń:

  • PET 1 – Politereftalan etylenu
  • HDPE 2 – Polietylen dużej gęstości
  • PVC 3 – Polichlorek winylu
  • LDPE 4 – Polietylen małej gęstości
  • PP 5 – Polipropylen
  • PS 6 – Polistyren
  • Inne 7 – Inne niż wyżej wymienione tworzywa – czyli właściwie nie wiemy w co zapakowany jest nasz produkt.

PET 1

To oznaczenie zobaczysz na największej ilości produktów. Z politereftalan etylenu powstają butelki do napojów, opakowania produktów np. oliwek oraz naczynia jednorazowe. PET pod wpływem temperatury (powyżej 15 stopni) uwalnia substancje o budowie podobnej do estrogenu, które mają negatywny wpływ na organizm. Zdecydowanie powinniśmy unikać produktów pakowanych w PET.

HDPE 2

Polietylen dużej gęstości możemy znaleźć w opakowaniach nabiału, środków do czyszczenia czy opakowań na leki. Jest uważany za najbezpieczniejszy z plastików. Jeśli więc kupujesz coś w plastikowym opakowaniu sprawdź czy nie ma na półce produktu z oznaczeniem HDPE 2 (opcji symbolu jest klika strzałki z 2 lub podpisem HDPE – wszystkie wzory dostępne są w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dania 3 września 2014 r.).

PVC 3

PVC jest szkodliwy dla zdrowia ponieważ uwalnia toksyny i działa rakotwórczo. Polichlorek winylu jest stosowany wyrobu folii spożywczej, dlatego powinniśmy unikać jej używania w kuchni (na szczęście da się ją łatwo zastąpić).

LDPE 4

Polietylen małej gęstości jest stosowany do produkcji wielu różnych opakowań, torebek na żywność oraz foliowych siatek. Jest uważany za bezpieczny i obojętny dla organizmu, jednak w pierwszej kolejności lepiej wybrać opakowania wykonane z HDPE i PP. Opakowań wykonanych z LDPE można używać ponownie.

PP 5

Polipropylen podobnie jak HDPE  jest uważany za bezpieczny dla zdrowia. Nie powinien być podgrzewany do wysokich temperatur ponieważ ulega rozkładowi. Temperatura, w której przechowywane są opakowania nie powinna przekraczać 15 stopni. Wykonywanych jest z niego wiele opakowań np. kubeczki do jogurtów.

PS 6

Polistyren zdecydowanie nie nadaje się do pakowania żywności. Jest szkodliwy dla zdrowia a przy podgrzewaniu wydziela toksyny. Niestety używany jest do produkcji np. pokrywek do kubków – kupując kawę warto zrezygnować z pokrywki lub kupić napój do własnego kubka. Z polistyrenu wytwarzany jest również styropian – więc jedzenie i napoje na wynos w styropianowych opakowaniach też nie są najlepsze dla naszego zdrowia.

Inne 7

W tej grupie znajdziemy wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Opakowania tego rodzaju uwalniają do żywności toksyczny bisfenol A, znany również jako BPA. Plastiki z oznaczeniem 7 nie powinny być ponownie używane (nie powinny być używane wcale, ale ponowne użycie jest dodatkowo odradzane). Tworzywa z tej grupy nie mogą być również podgrzewane.

Jeśli wybieracie plastikowe opakowanie sięgajcie po te z oznaczeniami: HDPE 2, PP 5 i LDPE 4.

Zdecydowanie omijajcie opakowania oznaczone symbolami: Inne 7, PVC 3 i PS 6.

Jeśli macie taką możliwość warto wybrać opakowanie szklane lub produkt bez opakowania – to zdecydowanie lepsza opcja dla nas i naszej planety.

 

Źródła:

http://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev.publhealth.012809.103714